Kävin viikonloppuna mieheni kanssa katsastamassa tämän vuoden ELMA-maaseutumessut sekä siinä sivussa myös Helsingin keskustan jouluvalot.

ELMA-messuilla nähtävää ja koettavaa riitti. Lähestyvä joulu oli messukeskuksessa aistittavissa paremmin kuin viikko sitten Tampereen Kädentaitomessuilla. Maakuntien maatalousosaamista, (käsityöläis)yrittäjyyttä, koulutusta, makuja sekä matkailupalveluja esittelevillä osastoilla oli jo joulun henkäys käynyt. Jopa niin, että joillakin yrittäjillä olivat hinnat alentuneet sitten Tampereen.


Erityisesti jäi mieleen metsäosaamista esittelevä halli, jossa runsas havupuiden käyttö somisteena toi jo sinällään joulun tuoksua ja tunnelmaa. Oli hauska törmätä myös eri alakoululuokkien koristelemiin, iloa ja riemua loistaviin joulukuusiin, joissa oli selvästi annettu lupa lasten hullutella.


Hillitymmin esitteli joulukuusiaan Kuusisaariset PJT-Forest Oy, joka on Suomen johtava joulukuusien kasvatusta, myyntiä ja maahantuontia harjoittava yritys. Heidän osastollaan oli kuusikilpailu, joissa oli esillä viisi erityisen upeaa, viljeltyä, tuuheaa ja tasalaatuista joulupuuta. Kilpailuun vastaamalla oli mahdollisuus voittaa oma joulukuusi. Joulunpunaista seinää vasten oli kohdevalaistu eri vaihtoehdot: leikattu metsäkuusi, metsäkuusi, metsämänty, mustakuusi ja serbiankuusi. Jos voitto kolahtaisi minun kohdalleni, olisi vaikea valita minkä noista joulupuulajeista valitsisin. Niin kauniilta kaikki näyttivät. Jopa jalostettu metsämänty.


 

Keskustan jouluvalot jäivät selvästi kokemuksena messujen varjoon, sillä luissa asti tuntunut viima ja kiprakka pakkanen eivät paljon houkutelleet hotelliasukasta happihypylle lähikaduille. Jouluvalaistuksen takia oli kuitenkin uhrauduttava muutaman korttelin kävelykierrokselle, mutta totesimme, ettei Aleksanterinkadun – sen oikean virallisen joulukadun – valoja kannata varta vasten lähteä yli 400 km päästä ihailemaan. 

(Julkaistu myös Savon Sanomien nettisivuilla Jouluntekijät-palstalla)