Paperinpunonta on koukuttavaa. Perusteet voi opetella esim. kansalaisopiston viikonloppukurssilla, minkä jälkeen aikakausi-, sanoma- ja mainoslehdet saavat aivan uuden merkityksen elämässäsi, ja sanomalehden keskiaukeaman värikkäisiin markettimainoksiin huomaat olevasi peräti ihastunut. 

Mikä onkaan jouluna sen mukavampaa kuin ilahduttaa ystävää tai tuttavaa persoonallisella lahjalla, jonka materiaalit eivät maksa juuri mitään. Lahjan tekemiseen käytetty aika, lämpimät ajatukset ja yksilöllisyys ovat hintaa tärkeämmät. 

Suunnittelin ja valmistin sanomalehdestä pienehkön pyöreän kattausliinan, joka soveltuisi ensimmäiseksi punontatyöksi aloittelijalle kotioloissa ilman ohjausta.  

Tarvitset sanomalehtiä, pyykkipoikia, paperiliimaa, lyijykynän, ompelukoneen ja mustaa ompelulankaa. Spraylakka ei ole välttämätön, mutta tekee pinnan paremmin likaa hylkiväksi. 

Mallityöni on läpimitaltaan 42 cm ja valitsin siihen sanomalehtipinosta sivut, joissa on mahdollisimman vähän kuvia. 

Taittelin sivut pituussuunnassa 2,5 cm levyisiksi kaitaleiksi. Työhön tarvitaan yhteensä 16 + 16 kaitaletta. 

Asettele 16 kaitaletta vierekkäin niin, että tekstit ovat samaan suuntaan. Sen jälkeen aloita punoa kaitale kerrallaan palttinatekniikalla (yhden yli - yhden ali), kunnes kaikki 16 kaitaletta ovat paikallaan. Kiinnitä edelleen huomio tekstin yhtenäiseen suuntaan. Käytä työn koossa pysymiseksi pyykkipoikia ainakin kulmissa. Tässä vaiheessa työsi on vielä neliönmuotoinen ja löysähkö. 

Tiivistä työ huolellisesti. Kiinnitä jokaisen kaitaleen päähän pyykkipoika. Tiivistyksen jälkeen liimaa kaitaleiden päät ja leikkaa ylimääräinen pituus pois. 

Piirrä neliöön niin suuri ympyrä kuin mahdollista. Ompele ompelukoneella muutaman millin päästä piirrosjäljen sisäpuolelta. Leikkaa ompeleen ulkopuolelle jäänyttä piirrosjälkeä pitkin työ ympyränmuotoiseksi. Halutessasi voit viimeistellä työn mattapintaisella spraylakalla.

(Julkaistu myös Savon Sanomien nettisivun Jouluntekijät -palstalla.)