Melkein 20 vuotta olen tehnyt melko onnistunutta yhteistyötä vuolukiviuunimme kanssa, mutta olen vuosien myötä myös alkanut ymmärtää, että minun uunini vihaa kahvikakkuja! Vaikka kuinka olen yrittänyt sitä suostutella ja maanitella paistamaan kuohkeaa kakkutaikinaa täyskypsäksi, polttamatta, läsäyttämättä tai muuten sitä pilaamatta, niin uunini on tässä asiassa erittäin itsepäinen tyyppi. Niinpä vuosien myötä olen alkanut luovuttaa ja keskittynyt leipomaan kaikkea muuta suussa sulavaa, jota se suostuu menestyksellisesti paistamaan.

Joitakin kakkureseptejä kuitenkin pidän edelleen reseptikansiossani. Yhden sellaisen, mainiolta kuulostavan sain muutama vuosi sitten amerikkalaiselta vaihto-opiskelijaltamme Shawndalta.

Myöhemmin tyttöni löysi jostakin netin sopukoista sitä vastaavan suomenkielisen version. Ohje on hyvin yksityiskohtainen ja se kannattaa lukea loppuun asti!

Joulukakku

1 dl sokeria
4 munaa
2 dl kuivattuja hedelmiä
1 dl fariinisokeria
4 rkl sitruunamehua
pähkinöitä
2 l viskiä

Ota esiin suurehko kulho. Tarkasta maistamalla viskin laatu.
Kaada mittaan 1 dl viskiä ja juo se. Toista. Laita sähkövatkain päälle.
Maista viskiä uudelleen varmistaaksesi, että se on korkealaatuista.

Sekoita 1 dl voita laajassa sameahkossa kulhossa. Lisää 1 rkl sokeria ja vatkaa taas. Varmishta, että viski on vielä hyvää, kuo uusi jupillinen.

Käännä vatkaaja pois päältä. Riko kaksi kanaa ja lishää kulhoon, shamoin kuivatut hedelmät. Vatkaa kääntäjä taash päälle.

Jos heivatut kudelmat jäävät kiinni kulhoon, väännä irti
muuvireisshelillä. Maishta sitten, onko vishki vielä herkälaatuishta.

Shitten shiivilöi 2 dl shuolaa tai jotain. Ei oo nniin nökönnnuukaahh.
Tsekkaa vishki.

Shhivilöi shitruunamehu, lishää yksi ruoka. Lushikka. Shokeria tai jotan, aivan shama perkkele. Voitele uuni. Käännä kakkuvuoka 220 asteesheen, älä unohda käännyttää vatkainta poish.

Heitä kulho ikkunashta, tshe… tshekkaa taas vishhki.

Mee nnukkummaaan. Kuka …kele ylipäätään viitsii shyyä jotain pershkeheeln hetellmäkakkua???

(Kirjoitukseni julkaistu myös Savon Sanomien nettisivuilla Jouluntekijät -palstalla.)