Nämä piparit eivät homehdu, vaan koristavat keittiötä joulusta toiseen. Ja niiden tarina on seuraava…

Monen tunnin bussimatkalle otin matkan ratoksi käsveskaani vaaleankeltaista puuvillalankaa ja virkkuukoukun. Tarkoitus oli virkata pipareita joulukortteja varten. No, eivät piparit ole vaaleankeltaisia edes raakana, mutta ajattelin, että jospa joku kotitonttu jonakin yönä ne taikoisi oikean värisiksi, sillä ei minulta löydy oikeiden pipareiden väristä lankaa. Tai jos kotitontulla on tätä nykyä liian kiire, niin kyllä minäkin voin ne lopulta yrittää jollain tavoin värjätä sellaisiksi - vaikka upottamalla teehen, kahviin tai johonkin muuhun ruskeaan litkuun.

Virkkausohjettakaan pipariin en löytänyt. En edes netistä, vaikka tuntui, että kaikkea muuta vähemmän tärkeää ohjetta sieltä kyllä löytyy. Kuten vaikka mitä erilaisimpia herkullisia piparitaikinaohjeita pilvin pimein. Mutta hei, minä en voi laittaa joulukortteihini oikeita JAUHOpipareita, vaan LANKApipareita!

Päädyin siis virkkaamaan peruspiparin muodon ihan ilman ohjetta ja kas, kyllä se siitä. Niinpä virkkasin samalla tavalla niitä lisää. Mutta bussimatkalla ei kuitenkaan ollut saksia mukana, eikä tuollainen puuvillalanka tiettävästi katkea naisen nyrkkivoimin, joten minun oli virkattava kaikki piparit yhteen pötkyyn lankaa katkaisematta. Ja virkkasin ja virkkasin. Niin kauan kuin lankaa riitti.

Ja kotiin päästyäni se alkoi näyttää niin kivalta piparijonolta, etten raaskinut pätkiä sitä korttiaskartelua varten ollenkaan, vaan joulukoriste keittiöön siitä tuli. Ja koska kotitonttu on viime aikoina ollut täystyöllistetty, minun oli ratkaistava väriongelmakin itse. Sattui nimittäin olemaan jossain kaapin pohjalla ruskea värinappi, joten liottelin piparinauhani siinä, sillä vahvasta teestä ei niin vahvaa väriä irronnutkaan.

Sitten lopuksi vielä ”sokerikuorrutin” piparit kullanvärisellä kohovärillä, mikä oli yhtä kivaa hommaa kuin oikeiden pipareiden koristelu.

Virkatun piparin ohje:

1.krs: Virkkaa 6 kjs. Sulje renkaaksi.

2. krs: Renkaaseen 16 pylvästä.

3. krs: 32 pylvästä.

4. krs: *1 s väliin, 5 pylvästä samaan s:aan, 1 s väliin, 1 ps*. Toista vielä 7 kertaa.

Pipareiden väliin virkkasin 20 kjs.

(Julkaistu myös SS Jouluntekijöissä 7.12.2010)