Tämä hienostuneen siniharmaa ruutuhame on luultavasti Suomen vaatetusteollisuuden kulta-ajalta 1970-luvun lopusta tai 1980-luvun alusta. Siltä ajalta, kun tuhannet suomalaisäidit saumasivat urakalla hartiat kyyryssä ja itseään säästämättä ison tehtaan hame-, takki-, housu- tai puserolinjoilla. Itärajan taakse upposi kaikki, ja omalle kansalle oli kunnia asia pukeutua kotimaisiin kohtuuhintaisiin vaatteisiin.

Hameen kellastunut tuotelappu kertoo, että hame on Pola-merkkinen, valmistajana Pallo-Paita Oy, Kausala-Lappeenranta, Made in Finland. Koska hame vaikutti iästään huolimatta vielä ryhdikkäältä ja linjakkaalta, niin se lähti viime keväänä mukaani lähetyskirpusta. Nyt oli aika ottaa se käsittelyyn. Hyvä villahame talvikäyttöön siitä tulisi.

Viistottu malli muuttui aika vaivattomasti nykymenoon sopivaksi. Ei tarvittu kuin helman lyhennys, sillä sen koko C38 on kuin tälle peffalle muotoiltu. Edessä olevan vastalaskoksen kanssa ensin hieman epäröin, mutta sen lyhentäminen osoittautui ihan simppeliksi lopulta.

Ja koska jotain lisuketta taas hameeseeni kaipasin, ompelin hienovaraisesti kiinni yhden solmioruusukkeista, joka ei ollut vielä tähän mennessä muualtakaan mieluisaa paikkaansa löytänyt.

Olin täpinöissäni, kun tajusin, että keeppi, joka minulla on puikoilla valmistumassa, natsaa väreiltään niin hyvin tuohon hameeseen. Annanpa siis puikkojen tanssia tänään loppuillasta tähtiä katsellessani, että sekin valmistuisi!